Dromedaris

Dromedaris of Eenbultige kameel
(Camelus dromedarius)

Hoogte:            1,90 tot 2,30 meter (bij de bult)
Gewicht:           400 tot 700 kilogram
Verspreiding:   Noord- en Oost-Afrika, het Arabisch schiereiland, zuidwesten van Azië, tot in Noord-India. Er leven ook geïntroduceerde populaties op de Canarische eilanden en een grote verwilderde populatie in Australië
Dieet:                 gras en andere planten, inclusief droge, zoute en doornige woestijnplanten
Bedreigd?          Nee, het is een gedomesticeerde soort

dromedarisSpiegeltje, spiegeltje aan de wand…
Wie heeft de mooiste dromedaris van het land? Dat vragen sjeiks, koningen, prinsen en dromedarisliefhebbers in de Verenigde Arabische Emiraten zich elk jaar rond kerstmis af. Dan is er namelijk een grootse gebeurtenis bij Abu Dhabi, de hoofdstad van het land: de grote dromedaris beauty contest. Honderden mensen van over het hele land komen naar Abu Dhabi om te kijken of mee te doen. Sommigen moeten weken door de woestijn lopen met hun dromedarissen, andere, veel rijkere en belangrijkere mensen, worden ingevlogen met helikopters. Het lijkt een beetje gek, een schoonheidswedstrijd voor dromedarissen, zeker als je denkt aan de saai zandkleurige, een beetje sjofele dromedarissen die je misschien kent uit het circus of de dierentuin. Voor de Arabieren zijn dromedarissen echter heel erg belangrijk, en hebben de dieren een speciale plek in het hart van iedereen.

Belangrijk verleden
Vroeger waren dromedarissen de enige manier om de hete, droge woestijn door te komen. Ze kunnen dagen zonder water of eten, ze dragen je spullen of jezelf, en ze zijn een stuk rustiger en minder temperamentvol dan menig paard. Daarbij komt dat ze als een van de weinige dieren buiten kunnen blijven staan tijdens een zandstorm. Voor een heleboel mensen waren dromedarissen dus hun leven – letterlijk. Nu is de SUV (een soort stoere auto)  het belangrijkste voertuig in de woestijn, en hebben veel mensen huizen en gewoon water uit de kraan. Geen noodzaak meer voor dromedarissen dus, maar de liefde voor de dieren en het respect voor de levens van hun voorvaderen is gebleven. Veel Arabische mannen vinden dromedarissen zelfs de mooiste dieren van de wereld, mooier dan paarden of hun eigen vrouwen. En daarom dus zijn er dromedaris schoonheidswedstrijden, waarvan die in Abu Dhabi de grootste en belangrijkste is.

Peperdure supermodellen
De dromedarissen uit het circus of de dierentuin zouden het trouwens niet kunnen maken op zo’n wedstrijd – ze zijn veel te ‘lelijk’. Nee, de dromedarissen die in Abu Dhabi rondwandelen zijn echte supermodellen. Met grote, donkere ogen, lange wimpers, een kort glanzend vachtje, en een paar sierlijke lange plukken haar op hun bult en langs hun nek. Ze zijn ook nog een andere kleur: hoewel er wel een paar zandbruine rondlopen zijn de favorieten toch de prachtig donkerbruine, bijna zwarte dames. En, net als menselijke supermodellen, moet je ook voor deze beauties een heleboel geld neertellen. Dit wordt het best gedemonstreerd op Million Street, een ‘straat’ (lees: stukje platter zand dan elders in de woestijn) waar elke avond vlak voor zonsondergang honderden dromedarissen gekocht en verkocht worden. De weg heet Million Street omdat er ook elke avond miljoenen van hand wisselen. Aan het ene begin van de straat staan de goedkope dromedarissen, en hoe verder je de weg afrijdt, hoe duurder ze worden. Let wel, ‘goedkoop’ betekent hier dat de dame of heer in kwestie je zo’n paar honderd duizend Dirham zal kosten – de echte toppers gaan soms voor meer dan veertig miljoen Dirham (tien miljoen euro). Eén persoon kan gemakkelijk 100 miljoen Dirham (25 miljoen euro) besteden aan het kopen van goede dromedarissen in één jaar. En dat allemaal voor een dier dat niks meer doet behalve mooi zijn en rondwandelen.

Sieraden en make-up
Vóór de dromedarissen mee mogen doen aan de schoonheidswedstrijd en ze door de jury gekeurd kunnen worden, moet er eerst een dierenarts naar ze kijken. Niet alleen om te zien of de deelnemers wel allemaal gezond zijn, maar ook om te checken dat er niet is valsgespeeld. De lange lippen van een dromedaris zijn bijvoorbeeld het mooist als ze slap naar beneden hangen, niet als ze omhoog worden getrokken door een gestrest dier, dus sommige eigenaars spuiten hun dromedaris wat kalmeringsmiddel in om ze zo mooi mogelijk te houden. Anderen plakken extra lange nepwimpers op om de ogen beter uit te laten komen. Dit mag natuurlijk niet, en als iemand vals speelt wordt hij gediskwalificeerd. Wat wél mag is de dromedaris mooi aankleden, en versieringen zie je dus ook overal. Soms blijft het alleen bij een subtiel stoffen kettinkje om de hals met wat gekleurde franjes, maar veel vaker kiezen eigenaren voor uitgebreide gouden of zilveren versieringen. Mooie kettingen van platte rondjes, geruite gouden netjes voor om de bult, gemaakt van kralen en met net zo glitterende franjes onderaan, en niet te vergeten de grote glitterende kwast die vooraan van de nek naar beneden hangt. Zal je een Arabier vragen waarom een dromedaris nog sieraden aan moet als ze al mooi is, zal hij waarschijnlijk nogal verontwaardigd zijn. “Een knappe vrouw draagt toch ook nog steeds make-up?”

Als alles goed is, de dromedaris gezond is verklaard door de dierenarts, de glanzend zwarte vacht voor de laatste keer gepoetst, de versieringen op hun juiste plaats, dan is het tijd voor de jury. Die komt de dromedaris van top tot teen bekijken, van haar lippen en de stand van haar ogen tot hoe lang haar rug is tot aan de bult, hoe dik haar nek, hoe strak haar benen. En nadat iedereen is gekeurd… duimen maar.